Dr. Nemes Andrea
Komárom 6. vk

Kedves Ismerősöm, Barátom!

Mindenek előtt szeretném tájékoztatni arról, hogy a 2019. évi önkormányzati választáson, ellenzéki összefogás támogatásával polgármesterjelöltként, illetve egyúttal a körzetünk képviselőjelöltjeként is indulok a választáson.

Talán az Ön támogató szavazatának is köszönhetően 2014. év ősze óta Komárom 6. számú választási körzetének, tehát a Mártírok/Klapka, valamint Sport utca/Rákóczi rakpart, illetve a Szent László és Beöthy utca által határolt terület önkormányzati képviselőjeként dolgozom.
Minden jelölt – így én magam is – aki először lesz a közélet alakítója, úgy indul neki az első ciklusának, hogy – bizonyos kompromisszumokkal – de el tud érni sikereket. Gyakorlatilag rövid idő alatt szembesültem azzal, hogy a józan ész, vagy a szakmai érv sokkal gyengébb indok bizonyos döntések esetében, mint egyes képviselők pártokhoz, szervezetekhez, vagy személyekhez történő elköteleződése. Így történhetett meg, hogy alig egy év elteltével – egészen a mai napig – egyszemélyes ellenzékként kellett védenem a komáromiak érdekét.

„A politika a kompromisszumok művészete”. Ezen mondást, illetve a körzet érdekét szem előtt tartva többször megszavaztam a költségvetést, annak ellenére, hogy jelentős részével nem értettem egyet, viszont az több, a körzetet érintő fontos beruházást is tartalmazott. Nagyon lassan, de szépül a város, szépül a körzet. Nem mindegy viszont, hogy milyen áron és hány év alatt. Nem tudom elfogadni azt, hogy már a 2010-es évek elejétől folyamatosan szerepelt a Komáromi TV-ben, a Komáromi Újságban, a költségvetésben a geotermikus projekt, a Mezőgazdasági Kombinát épülete, a Közösségi Ház épületének átépítése, később a Liget-projekt, a kerékpár-kölcsönző a Tourinformnál, inkubátorház az ipari parkban és még megszámlálhatatlan olyan projektről hallottunk a Komárom TV-ben, ill. a Komáromi Újságban, amik jól hangzanak, éppen csak több év után is csak propaganda.

Természetesen én is örülök a nagy EU-s pénzből finanszírozott állami projekteknek (gát, híd, Csillagerőd) bár jobban örülnék, ha nem mindenhol ugyanazokat a országosan ismert neveket hallanám a háttérben, a kivitelező cég végső tulajdonosaként. És örülök a bölcsőde felújításának (véletlenül elfelejtettek meghívni az átadóra!!), a járdaépítéseknek (köztük a Szent László utca, Tóth Lőrinc és Asztalos Béla utca), az óvodai udvar és játszótér felújításoknak (köztük a Kistáltos Óvoda is), bár annak már nagyon nem örülök, hogy ismert fideszes politikushoz köthető tulajdonosi háttér érdekérvényesítő képességét a gyerekek szenvedték el. (A december 31-i átadással szerződött óvodai udvar és játszótérfelújítás esetén, amikor nem adta át határidőre, nem bontott szerződést az önkormányzat a vállalkozással, sőt kötbér fizetése nélkül, fél éves csúszással vette át az önkormányzat a munkát.)

Végül kiemelem a körzetünk legfontosabb projektjét, a volt RAKSPED területén folyó un. „szolgáltatóház” építését.
Polgármester Úr még 2010-ben a PÁRBESZÉD című programfüzetének 6. oldalán a következőt írta: „A koncepció nélküli, ötletszerű építgetéseket pedig fel fogjuk váltani átfogóan tervezett, szakmailag megalapozott fejlesztési terv kidolgozásával.”, majd a 13. oldalon: „A volt Raksped területén autóbusz-, illetve vasútállomás kialakítása.” Ezzel szemben táblákat, újságcikkeket, TV riportokat már pár éve, hetente-havonta látunk arról, hogy szolgáltatóház épül itt. Amikor képviselő lettem még a buszpályaudvarnak a volt RAKSPED területre költöztetéséről egyeztettük Polgármester Úrral. Miért is lett volna előnyös, ha ez valósul meg? Felszabadult volna a Szent László utca és lett volna egy fontos átvezető út a Klapka György utca irányába. Amennyiben a buszokat a volt RAKSPED terület TESCO melletti részén melegítették volna, a lakókat a légszennyezés és a zaj se zavarta volna, nem beszélve egy komfortosabb váróról, stb… Ezzel szemben lesz egy szolgáltatóház, játszótér, parkoló, stb… a környezete szépen parkosítva. Természetesen megszavaztam. Ha nem szavazom meg ebben a formában, már minden lakó kezében ott lenne a szórólap, hogy Nemes Andrea a körzete fejlődése ellen szavazott. A RAKSPED környezete idővel szebb lesz, csak hát ami komplex megoldást jelentett volna a Szent László utca egészének, az nem valósul meg.

Szóval van rengeteg feladat a városban, a város jelenlegi vezetése viszont nem hosszútávúan gondolkozik, hanem ad. hoc. jelleggel az éppen kiírt pályázatok szerint fejleszt. Ha rengeteg jelentős beruházás lenne és 1-1 projekt esetleg nem illene bele a városfejlesztési stratégiába, nem szólnék egy szót se, azonban pont azért példálózik a jelenlegi városvezetés folyamatosan a nagy állami projektekkel, mert így el lehet terelni a figyelmet arról, hogy az elmúlt 9 év két jelentő projektjének induló beruházás (Kombinát épülete és a Szolgáltatóház a volt RAKSPED területen) is még csak bontási fázisban van. Mindezt úgy, hogy a képviselő-testület 1,5 milliárd forintos hitelfelvételre bólintott.

Tehát Komárom – annak ellenére, hogy minden médium „Történelmi idők”-ről harsog – nem tud saját beruházásban igazán nagyívű, előremutató fejlesztést felmutatni. Ezzel szemben a város költségvetése olyan, mint egy lyukas sajt. Amennyiben közeli civilszervezet kér pénzt, akkor nincs az-az összeg amire nemet mondana a városvezetés. 2010-ben hűtlen kezelésért, fiktív megbízási szerződések és egyéb indokkal sok embert feljelentett a kampányban a jelenlegi városvezetés. (Persze elmarasztalás nem történt, de jól hangzott és célhoz vezetett, győztek.) Ezzel szemben napjainkban van olyan egyesület, ahova a város sokszáz millió forintot önt, tízesével dolgoznak félmilliós és magasabb díjazásért zöldfelületgondozók, varrónő, masszőr, stb… Rendeben van ez így? Szerintem nem!

Rendet kell tenni azért, hogy ne a kevesek élvezzék a sokak által megtermelt adóforintok előnyeit, hanem Ön és családja legyen a haszonélvezője a közös bevételeinknek.

Ez előzőekben leírt gondolatokkal érzékeltetni kívántam, hogy a folyamatos dicshimnusz ellenére miért látom szükségét a változásnak, mik azok a történések, amik elvezettek oda, hogy elfogadjam komáromi civilszervezetek és ellenzéki pártok felkérését arra, hogy induljak az őszi önkormányzati választáson polgármester-jelöltként, illetve elfogadjam a felkérést, hogy válasszam ki azokat az esélyes képviselő-jelölteket, akik segítségével a munkásszállók építés helyett bérlakásépítés, a sport terén a kevesek zsebében landoló pénz helyett a tömegsportra legyen átcsoportosítva ugyanaz az összeg, mintaprojekt és egészségváros adakozás helyett pedig működő egészségügy legyen Komáromban.

Természetesen a kampány során a programomat eljuttatom minden postaládába. Addig is kérem, kövesse a KOMÁLOM facebook oldalt, ahol a kampány minden részletéről tájékoztatom Komárom lakosságát.


6. Választókerület
Asztalos Béla utca, Mártírok útja 2-12 páros oldal, Czuczor Gergely utca 2-12 folyamatos, Sport utca 2-30 páros oldal, Igmándi út 2-26 páros oldal Sport utca páratlan oldal, Igmándi út 1-39 páratlan oldal, Szélső utca, Jókai tér, Táncsics Mihály utca 1-25 páratlan oldal, Kalmár köz, Táncsics Mihály utca 4-14 páros oldal, Liszt Ferenc utca, Tóth Lőrinc utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Klapka György út 2-28 páros oldal, Barátság lakótelep, Klapka György út 5/A-37 páratlan oldal, Endresz György sétány, Rákóczi Ferenc rakpart, József Attila utca, Szent István tér, Kállai Tivadar utca, Szt. László utca, Kelemen László utca


 K.M.R.M. Egyesület